VOLG ONS LinkedIn Link Facebook Link volg TMS op Instagram Twitter Link Youtube Link

Piping Cargill

Geschiedenis TMS Nederland

100 jaar TMS Terneuzen – Moerdijk – Middelburg

Het ontstaan van TMS Nederland brengt ons terug naar het prille begin van de Nederlandse Troost Groep. In Pernis, ten Zuidwesten van Rotterdam aan de Nieuwe Maas, worden ruim een eeuw geleden de nieuwe raffinaderijen van de Koninklijke Shell gebouwd. Bouwbedrijven zijn in die tijd nog niet wat ze vandaag zijn en beschikken niet over de grote machines die nodig zijn voor de uitgravingen voor de funderingen voor die nieuwe industrie.

  

Gezond boerenverstand

In de omgeving van Pernis leeft de bevolking dan nog voornamelijk van landbouw en visserij. En het zijn de boeren die beschikken over grote tractoren en graafmachines. Ze zien er wel graten in en bieden Shell hun diensten aan voor de uitvoering van de grond- en graafwerken. Een schoolvoorbeeld van hoe de markt van vraag en aanbod werkt.

Van grondwerken tot volwaardig bouwbedrijf

Met de interessante werkzaamheden voor Shell komen nieuwe ideeën naar boven. De familie Troost ziet de mogelijkheden en richt al snel meerdere bedrijven op. Naast Pernis komen daar later de vestigingen in Terneuzen, Middelburg en Moerdijk bij. Op de top van hun bestaan - halverwege de jaren 80 - beschikt de Troost Groep, naast het graafbedrijf, over transport- en bouwbedrijven, zorgt zij voor afvalverwerking en biedt zij mechanisch onderhoud voor bedrijven aan. Alles bij elkaar stelt de groep ongeveer 4.000 mensen te werk.

 

Middelburg

In 1976 wordt in Koudekerke Schipper-Kriekaard Staalbouw opgericht, kortweg SKS. De kernactiviteiten zijn staalconstructies, machinale verspaning, leidingwerk, apparaten- en machinebouw en fabrieksonderhoud. In 1983 verhuist deze onderneming naar Middelburg waar zij in 1992 wordt overgenomen door de Troost Groep. De holding biedt op dat moment werk aan 500 vakmensen en bestaat uit de afdeling Mechanical Troost SKS, Troost Mechacon Terneuzen en Akkermans Industrie Moerdijk. Later wordt TMS Middelburg ondergebracht bij de vestiging in Terneuzen.

Terneuzen

De voorganger van het huidige TMS Terneuzen heeft al twee gedaanteverwisselingen ondergaan voordat het in 1981 wordt overgenomen door de Troost Groep. Na de oorlog wordt het oorspronkelijke bedrijf opgericht als HAVEE (Hamelinck-Veerman). Dat gaat op zijn beurt halverwege de jaren 70 over in IMC, de Internationale Metaalverwerkende Compagnie. Door de overname van Troost wordt het officieel Troost Mechacon Terneuzen en dat blijft zo tot 2008.

Moerdijk

Halverwege de jaren 90 neemt de Troost Groep vanuit een faillissement Akkermans Moerdijk over. De activiteiten komen grotendeels overeen en zeker de locatie is een voordeel. De overname vergroot het marktaandeel in een belangrijke regio.

2008 overname door TMS

De Troost afdeling mechanical services wordt door middel van een management buy-out in 2008 overgenomen door TMS. Het gaat over de vestigingen Moerdijk, Middelburg en Terneuzen, inclusief de 400 medewerkers die in die afdeling werkzaam zijn. De Troost groep zelf gaat verder met de bouwbedrijven en afvalverwerking maar ook die zijn vandaag niet meer actief.

Uitbreiding van TMS met PLC De Pooter

Na de management buy-out in 2008, neemt TMS nog diverse andere bedrijven over. Dat begint in 2009 met PLC De Pooter. Het familiebedrijf van Wim de Pooter, gelegen in de Zeeuws-Vlaamse kanaalzone is gespecialiseerd in piping. Zowel de activiteit als de ligging zijn voor TMS interessante troeven. Wim de Pooter wordt aangesteld als projectleider en het voltallige personeelsbestand komt in dienst van TMS Terneuzen.

ISS industrial services wordt TMS IS

ISS heeft ook een afdeling industrial services. Maar in 2011 wil het van origine Deense bedrijf zich focussen op haar kernactiviteiten: facility services en schoonmaak. Voor de afdeling Industrieel Onderhoud zoeken ze een overnemer en vinden die bij TMS. De overname inclusief de 400 medewerkers betekent voor TMS een verdubbeling van het werknemersaantal.

Een leven lang bij TMS

Hoewel TMS dus pas in 2008 als zodanig officieel van start ging, zijn er medewerkers met een zeer lange staat van dienst. Sommigen van hen maakten verschillende overnames mee van de bedrijven waar zij oorspronkelijk voor werkten, maar bleven altijd trouw aan de nieuwe werkgevers. Daarom heeft TMS nu oude getrouwen met 40 jaar dienst of meer. Een aantal van hen stamt nog uit de periode van de Troost Groep, anderen uit de HAVEE groep.